1.1-Presentació
del treball i objectius.
En el nostre treball
tractarem l’empresa “ La Fageda”. La Fageda SCCL és una societat cooperativa
limitada de la comarca de La Garrotxa de la província de Girona. La seva
característica principal i per la qual em optat per escollir aquesta empresa es
que, la majoria dels seus treballadors són persones amb diferents graus de
discapacitat intel·lectual o malalties mentals.
Rep
el nom de la Fageda que es provinent de La Fageda d’en Jordà, una zona boscosa
d’una gran bellesa paisatgística, situada a prop de Olot.
L’empresa es coneguda
principalment per la seva activitat de producció de iogurts sense conservants
ni colorants, elaborats a partir de la seva pròpia producció vacuna de llet.
Aquesta activitat es dur a terme, materialment, amb un ampli col·lectiu de
persones amb discapacitat intel·lectual i malalties mentals, i amb condicions
de rendibilitat i competència amb altres grans empreses del sector. Això proporciona
a La Fageda a una singularitat específica.
L’empresa neix el 1982 per
proporcionar una resposta, tan terapèutica com laboral, dels malalts mentals
dels psiquiàtrics de Girona. La idea va sorgir de D.Cristóbal Colón Palasí i
amb l’ajuda de diferents persones especialitzades en l’atenció psiquiàtrica i
psicològica. La seu principal es troba a la finca “Els casals” al municipi de
Santa Pau, lloc on es duen a terme la majoria de les seves activitats.
La
cooperativa porta diferents activitats que es relacionen entre si. D’una banda
disposa de una explotació ramadera amb unes cinc-centes vaques, de les quals
unes 185 estan destinades a la producció de llet. A partir d’aquesta llet, la
cooperativa elabora iogurts de granja artesanals i altres productes làctics,
com cremes i flams. És una de les tres empreses
productores de iogurts més
important de Catalunya.
L’empresa, al llarg dels anys ha sigut capaç de proporcionar treball a casi tot el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual o malalties mentals de la comarca de la Garrotxa.
Els objectius principals que volem aconseguir
amb aquest treball són:
-Conèixer l’empresa de “la fageda” tant interna com externament.
-Aplicar els conceptes de l’assignatura de
sociologia a la creació i anàlisis de l’empresa.
-Definir totes les seves parts i
analitzar-les.
-Comparar el seu sector i activitat amb el de
altres empreses i en diferents punts geogràfics, tant locals, nacionals com
globals.
-Analitzar la seva organització i els seus
treballadors.
-Determinar quina és la seva producció de
bens i els serveis que dóna als seus clients.
-L’empresa exteriorment: des de el punt de
vista dels clients, treballadors i persones alienes aquesta.
1.2-Perfil del sector empresarial
comparat amb el de Catalunya.
La Fageda és una
empresa vinculada al sector Agroalimentari,
totalment autosuficient, perquè es fabrica les seves pròpies matèries
primeres i comercialitza els seus productes.
És una societat cooperativa amb una idea social innovadora ja que, dóna
feina a persones amb disminució física i mental.
Està registrada al
Registre de Societats Cooperatives amb el número GN-123 i al Centre Especial de
Treball número TT00044 de la Generalitat de Catalunya.
La Fageda es divideix
en els diferents departaments de treball amb els següents treballadors:
Segons dades oficials de La Fageda al 2010, la Cooperativa estava formada
per un total 186 socis, dels quals 112 són treballadors, 61 són socis
consumidors i 3 són socis col·laboradors. La plantilla empresarial mitja durant
aquest any va ser de 136 persones, de les quals 89 (un 65,4%) eren persones
assistides. Per aquest i altres motius, La Fageda s’ha situat entre les
primeres 200 empreses espanyoles més justes de l’estat..
Per poder desenvolupar
el projecte es duen a terme els següents mètodes de treball:
v Entrevistes individuals amb els treballadors.
v Entrevistes amb les famílies.
v Reunions amb els monitors.
v Reunions de grup de treballadors de cada àrea productiva.
v Coordinacions entre els serveis comarcals i La Fageda.
v Intervencions puntuals.
v Programa Individual de Rehabilitació (PIR) per tal que cada treballador
del Centre Especial de Treball pugui desenvolupar el seu màxim grau d’autonomia
personal i laboral.
Els
treballs d’actualització amb referència
1 de gener de 2010 han utilitzat al codi DIRCE CNAE 2009. La Fageda com hem dit abans
pertany al sector Agroalimentari (Indústries Làctiques) i segons el número
d’assalariats i activitats principals diu el DIRCE:
A Catalunya (Unitats:
número d’empreses)
Empreses per CCAA, activitat principal (grups CNAE93) y
extractes de assalariats.
Podem arribar a la conclusió que
moltes de les empreses làctiques d’Espanya
estan a Catalunya (tenint em compte que de 17 CCAA n’hi ha 34 empreses
d’elaboracions làctiques en tot
l’estat).
1.3- Descripció de l’empresa innovadora.
La Fageda és una cooperativa catalana de iniciativa social sense ànim
de lucre, creada a Olot l’any 1982. Té com a finalitat la integració laboral de
les persones de la comarca de la Garrotxa (Girona) que pateixen discapacitat
intel·lectual o malalties mentals. Hi treballen un total de 270 persones,
inclosos usuaris i professionals.
La seu social, “Els casals”, es troba situada a la Fageda d’en Jordà,
una de les principals reserves del Parc natural de la zona volcànica de la
Garrotxa. En aquesta finca hi ha 15 hectàrees que són el lloc on es du a terme
la majoria de les activitats, tant assistencials com productives.
Les activitats productives de la cooperativa són eminentment agrícoles
i es desenvolupen dins el marc administratiu
d’un Centre Especial de treball: una granja de vaques per a la producció
de llet i la planta de elaboració de productes làctics, una secció de
jardineria, un viver forestal i un taller de manualitats.
Les activitats assistencials: un servei de teràpia ocupacional, pisos
assistits per els treballadors i activitats d’oci, pretenen millorar al màxim
la qualitat de vida dels seus usuaris.
Cal destacar que l’empresa disposa d’un servei de atenció al visitant,
que fa visites guiades per les instal·lacions ramades e industrials de la
cooperativa ( al 2008 es van atendre unes 33.800 persones.) i una secció de
elaboració de obsequis que al 2008, va dissenyar i confeccionar més de 100.000
regals per els donants de sang del Banc de Sang i Teixits de la Generalitat de
Catalunya.
En quant a el paper de la innovació de La Fageda, destaca la seva
política de màrqueting, mitjançant la obertura de les seves instal·lacions als
consumidors. D’aquesta manera, l’empresa, no que fa publicitat, ha aconseguit
un volum considerable de visites l’any, tant de escolars com de famílies, que
mostren en les enquestes la seva satisfacció en quant a la empresa i els seus
productes. L’empresa dur a terme la seva comunicació a traves de taulells
d’anuncis, revistes d’empresa, la seva pàgina web.
L’empresa esta certificada per la ISO14001 mediambiental; es troba
adherida al Codi de Gestió Sostenible de l’Empresa de La Garrotxa i el
Collsacabra. Ha rebut per la qualitat del seu projecte i els seu profund sentit
social, diferents premis com; el de la ONCE, de la Fundació Empresa i Societat,
de la Schwab Foundation, etc.
La sostenibilitat social, mediambiental i econòmica, és la principal
lliçó que s’ha de extreure de la idea innovadora de La Fageda. Una
sostenibilitat social que es basa en la capacitat del projecte de crear i
mantenir treball per a persones amb discapacitat intel·lectual i mental de la
seva comarca. Aquesta sostenibilitat mediambiental, potencia els recursos
naturals de la zona i contribueix al seu desenvolupament. Per tot això la
Fageda ha aconseguit un nínxol de mercat en el sector dels làctics, que és el
que li ha proporcionat un espai en el sector empresarial i una visibilitat
destacada entre la societat catalana i ho ha aconseguit a partir de assegurar
la qualitat dels seus productes i de competir en el mercat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada