1. Presentació del treball i objectius


1.1-Presentació del treball i objectius.

En el nostre treball tractarem l’empresa “ La Fageda”. La Fageda SCCL és una societat cooperativa limitada de la comarca de La Garrotxa de la província de Girona. La seva característica principal i per la qual em optat per escollir aquesta empresa es que, la majoria dels seus treballadors són persones amb diferents graus de discapacitat intel·lectual o malalties mentals.
    Rep el nom de la Fageda que es provinent de La Fageda d’en Jordà, una zona boscosa d’una gran bellesa paisatgística, situada a prop de Olot.

L’empresa es coneguda principalment per la seva activitat de producció de iogurts sense conservants ni colorants, elaborats a partir de la seva pròpia producció vacuna de llet. Aquesta activitat es dur a terme, materialment, amb un ampli col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i malalties mentals, i amb condicions de rendibilitat i competència amb altres grans empreses del sector. Això proporciona a La Fageda a una singularitat específica.

L’empresa neix el 1982 per proporcionar una resposta, tan terapèutica com laboral, dels malalts mentals dels psiquiàtrics de Girona. La idea va sorgir de D.Cristóbal Colón Palasí i amb l’ajuda de diferents persones especialitzades en l’atenció psiquiàtrica i psicològica. La seu principal es troba a la finca “Els casals” al municipi de Santa Pau, lloc on es duen a terme la majoria de les seves activitats.

       La cooperativa porta diferents activitats que es relacionen entre si. D’una banda disposa de una explotació ramadera amb unes cinc-centes vaques, de les quals unes 185 estan destinades a la producció de llet. A partir d’aquesta llet, la cooperativa elabora iogurts de granja artesanals i altres productes làctics, com cremes i flams. És una de les tres empreses  productores de iogurts  més important de Catalunya.

           L’empresa, al llarg dels anys ha sigut capaç de proporcionar treball a casi tot el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual o malalties mentals de la comarca de la Garrotxa.

Els objectius principals que volem aconseguir amb aquest treball són:

-Conèixer l’empresa de “la fageda”  tant interna com externament.
-Aplicar els conceptes de l’assignatura de sociologia a la creació i anàlisis de l’empresa.
-Definir totes les seves parts i analitzar-les.
-Comparar el seu sector i activitat amb el de altres empreses i en diferents punts geogràfics, tant locals, nacionals com globals.
-Analitzar la seva organització i els seus treballadors.
-Determinar quina és la seva producció de bens i els serveis que dóna als seus clients.
-L’empresa exteriorment: des de el punt de vista dels clients, treballadors i persones alienes aquesta.

1.2-Perfil del sector empresarial comparat amb el de Catalunya.

       La Fageda és una empresa vinculada al sector Agroalimentari,  totalment autosuficient, perquè es fabrica les seves pròpies matèries primeres i comercialitza els seus productes.  És una societat cooperativa amb una idea social innovadora ja que, dóna feina a persones amb disminució física i mental.
          Està registrada al Registre de Societats Cooperatives amb el número GN-123 i al Centre Especial de Treball número TT00044 de la Generalitat de Catalunya.
   
     La Fageda es divideix en els diferents departaments de treball amb els següents treballadors:


 
        Segons dades oficials de La Fageda al 2010, la Cooperativa estava formada per un total 186 socis, dels quals 112 són treballadors, 61 són socis consumidors i 3 són socis col·laboradors. La plantilla empresarial mitja durant aquest any va ser de 136 persones, de les quals 89 (un 65,4%) eren persones assistides. Per aquest i altres motius, La Fageda s’ha situat entre les primeres 200 empreses espanyoles més justes de l’estat..

Per poder desenvolupar el projecte es duen a terme els següents mètodes de treball:
v                Entrevistes individuals amb els treballadors.
v                Entrevistes amb les famílies.
v                Reunions amb els monitors.
v                Reunions de grup de treballadors de cada àrea productiva.
v               Coordinacions entre els serveis comarcals i La Fageda.
v               Intervencions puntuals.
v               Programa Individual de Rehabilitació (PIR) per tal que cada treballador del Centre Especial de Treball       pugui desenvolupar el seu màxim grau d’autonomia personal i laboral.


      Els treballs d’actualització amb referència  1 de gener de 2010 han utilitzat al codi DIRCE  CNAE 2009. La Fageda com hem dit abans pertany al sector  Agroalimentari  (Indústries Làctiques) i segons el número d’assalariats i activitats principals diu el DIRCE:


A Catalunya (Unitats: número d’empreses)
Empreses per CCAA, activitat principal (grups CNAE93) y extractes de assalariats.

 
Podem arribar a la conclusió que moltes de les empreses làctiques d’Espanya  estan a Catalunya (tenint em compte que de 17 CCAA n’hi ha 34 empreses d’elaboracions làctiques  en tot l’estat).


1.3- Descripció de l’empresa innovadora.


La Fageda és una cooperativa catalana de iniciativa social sense ànim de lucre, creada a Olot l’any 1982. Té com a finalitat la integració laboral de les persones de la comarca de la Garrotxa (Girona) que pateixen discapacitat intel·lectual o malalties mentals. Hi treballen un total de 270 persones, inclosos usuaris i professionals.

La seu social, “Els casals”, es troba situada a la Fageda d’en Jordà, una de les principals reserves del Parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa. En aquesta finca hi ha 15 hectàrees que són el lloc on es du a terme la majoria de les activitats, tant assistencials com productives.

Les activitats productives de la cooperativa són eminentment agrícoles i es desenvolupen dins el marc administratiu  d’un Centre Especial de treball: una granja de vaques per a la producció de llet i la planta de elaboració de productes làctics, una secció de jardineria, un viver forestal i un taller de manualitats.

Les activitats assistencials: un servei de teràpia ocupacional, pisos assistits per els treballadors i activitats d’oci, pretenen millorar al màxim la qualitat de vida dels seus usuaris.

Cal destacar que l’empresa disposa d’un servei de atenció al visitant, que fa visites guiades per les instal·lacions ramades e industrials de la cooperativa ( al 2008 es van atendre unes 33.800 persones.) i una secció de elaboració de obsequis que al 2008, va dissenyar i confeccionar més de 100.000 regals per els donants de sang del Banc de Sang i Teixits de la Generalitat de Catalunya.

En quant a el paper de la innovació de La Fageda, destaca la seva política de màrqueting, mitjançant la obertura de les seves instal·lacions als consumidors. D’aquesta manera, l’empresa, no que fa publicitat, ha aconseguit un volum considerable de visites l’any, tant de escolars com de famílies, que mostren en les enquestes la seva satisfacció en quant a la empresa i els seus productes. L’empresa dur a terme la seva comunicació a traves de taulells d’anuncis, revistes d’empresa, la seva pàgina web.

L’empresa esta certificada per la ISO14001 mediambiental; es troba adherida al Codi de Gestió Sostenible de l’Empresa de La Garrotxa i el Collsacabra. Ha rebut per la qualitat del seu projecte i els seu profund sentit social, diferents premis com; el de la ONCE, de la Fundació Empresa i Societat, de la Schwab Foundation, etc.

La sostenibilitat social, mediambiental i econòmica, és la principal lliçó que s’ha de extreure de la idea innovadora de La Fageda. Una sostenibilitat social que es basa en la capacitat del projecte de crear i mantenir treball per a persones amb discapacitat intel·lectual i mental de la seva comarca. Aquesta sostenibilitat mediambiental, potencia els recursos naturals de la zona i contribueix al seu desenvolupament. Per tot això la Fageda ha aconseguit un nínxol de mercat en el sector dels làctics, que és el que li ha proporcionat un espai en el sector empresarial i una visibilitat destacada entre la societat catalana i ho ha aconseguit a partir de assegurar la qualitat dels seus productes i de competir en el mercat.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada